Rempedaal of gaspedaal

Kun je moeilijk ontspannen….?
Doe je moeite om het negatieve in het positieve te buigen…..?
Wil jij zelf de controle hebben over gasgeven of remmen….?
Hoe zou het zijn als je meer kan ontspannen en genieten……?

Wist je dat jouw lichaam twee systemen heeft? Eén om te genieten en één om te verdedigen. Oftewel: een om te ontspannen en een om actief te zijn. In de westerse anatomie wordt het systeem om te ontspannen het parasympathisch zenuwstelsel genoemd. En het actieve systeem is het orthosympathisch zenuwstelsel. Kortweg de parasympathicus en de sympathicus.

Deze twee zenuwstelsels vormen samen het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een enorm belangrijk orgaan in ons lichaam: het verbindt en coördineert alle essentiële en onbewuste processen en taken. Samen met het hormoonstelsel houdt het de omstandigheden in ons lichaam, ons inwendig milieu, op peil. Elk orgaan van ons lichaam heeft een tak van beide systemen: zo heeft het met ons denken in de hersenen te maken, maar ook met de vitale organen in onze borst en buik. De twee zenuwstelseltakken verbinden zogezegd alles met alles.
Ze zijn de centrale regelneef, met, simpel gezegd, twee hoofdtaken:
1. je actief maken,
2. je weer tot rust brengen.

De (ortho)sympathicus coördineert actie, reageert alert en waakzaam in geval van gevaar.
Het is ons gaspedaal.
De parasympathicus coördineert ontspanning, lust en rust, regenereert het lichaam.
Het is ons rempedaal.

Lichaam in balans
Beide systemen wisselen elkaar idealiter, naar behoefte en onder invloed van onder andere daglicht, af en houden ons daarmee in balans. Het orthosympathisch zenuwstelsel regelt stress door het responsmechanisme van vechten of vluchten. Artsen en onderzoekers hebben er veel kennis over.
De parasympathicus echter is even belangrijk, zo mogelijk nog belangrijker in onze tijd van stress en hectiek. Gek genoeg weten artsen hier veel minder over, omdat er veel minder onderzoek naar is gedaan. Moderne artsen leren niet zo veel over de parasympaticus. Dit is wel verklaarbaar: De parasympaticus hangt nauw samen met onze seksualiteit. Seksualiteit was en is vaak nog steeds iets wat liever onder het tafelkleed wordt weggeschoven.

Rust en ontspanning
Het parasympathische heeft namelijk de verantwoordelijkheid om fijne gevoelens van genot, ontspanning en rust in het lichaam te coördineren en te helpen handhaven. Ons lichaam en onze geest door gevoelens van mildheid, liefde en ontroering te reguleren. Het is via het heiligbeen verbonden met onze geslachtsklieren. Zo is seksuele beleving dus direct gerelateerd aan ontspanning en ont-stressen; via het parasympathische rempedaal worden gevoelens van genegenheid, liefde en rust gebruikt om het bewustzijn en het lichaam te relaxen. De parasympaticus werkt ook nauw samen met de zintuigen en gebruikt zintuiglijke informatie om ontspanning in het lichaam op te wekken. Daarnaast is het verbonden met je vitale organen zoals je hart. Vandaar worden gevoelens van liefde, maar ook eenheid en acceptatie door de parasympathicus opgewekt en door het lichaam verspreid. Kortom het is dus makkelijker om positieve gevoelens op te wekken. De parasympathicus is dus de tegenhanger van het drukke, opgefokte, nimmer tot rust komende orthosympathische zenuwstelsel.
Het is uitermate belangrijk om deze fases van inspanning en ontspanning te hebben. Juist omdat het parasympathicus in die fases de stofwisseling en de celvernieuwing stimuleert. Het zorgt ervoor dat je lichaam in tijden van aangename rust weer opgebouwd wordt en reserves aanvult. Jij leert zelf weer remmen en gasgeven!

Energieke groet,
Iris van Westering

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *